Hur kommer jag igång med tod som elev?

 • Du behöver bara ladda ner appen och skapa ett konto där du registrerar dig som elev i några enkla steg. För att kunna koppla ihop med lärare i appen och få läxhjälp behöver du eller dina föräldrar registrera ett betalkort. Sedan är det bara att ange vad du behöver hjälp med, så får du snart hjälp av en duktig läxhjälpare.

Hur betalar man?

 • Du betalar bara för den tid du får hjälp – endast 5 kronor per minut. Ett samtal kan vara så kort som 6 minuter och kostar då oslagbara 30 kronor. Behöver du lite längre tid, till exempel en halvtimme betalar du 150 kronor – även det betydligt billigare än någon traditionell läxhjälp. Som elev betalar du enkelt genom att du registrerat ett betalkort som pengarna dras ifrån efter avslutat samtal, genom den säkra betaltjänsten Stripe.

Så här går det till – steg för steg i tod – när du är elev

 • I din profil anger du vilka språk du vill prata med läxhjälparen på.
 • På din startskärm väljer du det ämne du behöver hjälp med och nivån.
 • I nästa steg har du två val.
 1. ”Välj en tillgänglig lärare” ger dig en lista på läxhjälpare som är online och lär ut i just ditt ämne och nivå – du ringer upp den som passar dig bäst.
 2. ”Skicka din fråga till alla” tar dig istället till en meny där du skriver ner din fråga kortfattat och publicerar den – en läxhjälpare som behärskar just ditt ämne och nivå kommer ringa upp dig.

 • Nu påbörjas ett videosamtal där du får hjälp, du kan skicka text och bilder i ett chatt-fönster under samtalet. När ni anser er klara är det viktigt att du avslutar samtalet så att tid och kostnad slutar ticka.
 • Efter avslutat samtal betygsätter du läraren och – om du vill – kan du favorit-markera så att samma lärare kommer högt upp i din söklista nästa gång.

Varför ska jag ge betyg till läraren?

 • Lärare med bra betyg har högre chans att synas i sökningarna. Därför är det viktigt att du ger ett ärligt betyg till läraren efter ett samtal, så att bra lärare tjänar på det och får mer arbetsuppgifter. Du kan också favorit-markera en lärare du gillar, så kommer samma lärare högt upp i just din söklista nästa gång.

Hur vet jag vad samtalet kostade?

 • I menyn under Historik syns alla samtal du haft, när och med vilken lärare. Du kan också se vad varje samtal kostade. Under vissa omständigheter kan läraren välja att inte ta betalt för ert samtal, det kommer i så fall också synas här.

Hur vet jag att en läxhjälpare försöker nå mig?

 • Så länge tod är aktiv, alltså innan skärmlåset gått in eller du stängt appen, så kommer en tydlig ringsignal när en läxhjälpare försöker nå dig. I annat fall kommer en app-avisering som du behöver agera på för att svara. Tänk därför på att ha ljudet på för app-aviseringar så du inte missar en läxhjälpare. Tänk också på att en fråga du lagt upp automatiskt förvinner om ingen ringt dig inom tre timmar.

Kan jag hitta en läxhjälpare som jag tyckte var bra förra gången?

 • Om du favorit-markerar en lärare du gillar så kommer denna högt upp i din söklista nästa gång.

Hur ska jag veta vilken lärare jag ska välja?

 • Titta efter läxhjälpare med hög rating eller kanske en som du favorit-markerat efter att du tidigare fått bra hjälp. Du kan också gå in på en lärares profil och titta på den personliga beskrivningen, som kanske tilltalar dig. Tänk på att alla är nya i början och kanske inte hunnit arbeta upp en bra rating ännu.

Vad gör jag om det inte finns någon tillgänglig lärare i mitt ämne och nivå?

 • Börja med pull to refresh (dra ner och släpp) för att se om någon ny läxhjälpare dyker upp. I annat fall kan du välja att skicka din fråga till alla lärare. Detta tar dig till en meny där du skriver ner din fråga kortfattat och publicerar den, kanske tillsammans med ett foto som illustrerar vad du behöver hjälp med. En läxhjälpare som behärskar just ditt ämne och nivå kommer snart ringa upp dig.

Kan jag välja att vara anonym i appen?

 • Vi håller din integritet högt och har därför anpassat tod så att din position aldrig visas för lärare eller andra elever. Välj själv fritt ditt användarnamn, din profilbild och till och med om du vill stänga av kameran under samtalet, men tänk på att samtalet troligen bli mer givande om du och läraren kan se varandra.

När ska jag posta en fråga istället för att välja en tillgänglig lärare?

 • Om det saknas tillgängliga lärare online, som behärskar just ditt ämne och nivå, kan du istället välja att skicka din fråga till alla lärare. Det kan finnas en lärare som inte är online just nu men som söker bland postade uppdrag. Läraren kanske inte ringer direkt utan efter en liten stund. Din fråga kommer finnas tillgänglig i tre timmar och kan redigeras genom att du går in i menyn och väljer Mina frågor.

Ska jag välja en läxhjälpare som bor nära mig?

 • Idén med tod är att du ska kunna få läxhjälp oavsett var du eller läraren befinner sig – det är därför oviktigt var läraren bor och den informationen finns därför inte i appen. Vi tror till och med att detta kan vara en fördel för dig om du exempelvis vill vara anonym.